Als je meer van het verleden wilt weten, kun je in de bodem gaan graven. Door de eeuwen heen hebben mensen sporen achtergelaten, dingen weggegooid en voorwerpen verloren. Door al die vondsten te bestuderen, kun je een beter beeld krijgen van hoe ze vroeger leefden.

 

Soms vinden ze verschillende bodemlagen op elkaar, met elk hun eigen soorten voorwerpen: scherven van aardewerk, stenen van gebouwen, geweerkogels en nog veel meer. Dan kun je ook bedenken wat er zich daar heeft afgespeeld, wat de geschiedenis van die plek is. Want wat het oudste is, ligt meestal ook het diepst in de bodem.

 

In het minimuseum voor archeologie De Waterwolf hebben ze zo’n opgraving met bodemlagen nagemaakt. Je kunt zelf ontdekken wat daar allemaal verborgen is.

 

 

Verloren en gevonden

Soms hoef je helemaal geen moeite te doen om iets van vroeger te vinden. Dan zie je bijvoorbeeld in een plantsoen zomaar een pijpenkopje liggen. Maar de kans dat iemand lang geleden op precies die plek zijn pijp is verloren, is heel klein.

Waarschijnlijk is het pijpje met een lading tuinaarde in het plantsoen terecht gekomen. Die aarde is misschien wel van een oude stortplaats weggegraven. En op die stortplaats is vroeger alles neergegooid wat er naar boven kwam als ze bij iemand de afvalput achter het huis leeg haalden. Het kan dus heel goed zijn dat het pijpje dat jij in het plantsoen gevonden hebt, ooit per ongeluk in een afvalput is gevallen. Of dat iemand het er in gegooid heeft, omdat het stuk was.

 

 

Wat is dit?

De meeste vondsten zijn geen verrassing voor archeologen: ze zien meteen wat het is. Maar toen ze dit houten speelgoedbootje uit de 17e eeuw vonden, moesten ze toch eerst even goed kijken.

Kun jij bedenken wat de voorwerpen hieronder zijn, of waar ze voor gebruikt werden?

 

Vraag 18

Hoe kun je zien of sommige vondsten ouder zijn dan andere?

 

Vraag 19

Wat is een glis?

 

 

 

 

Als je archeologie leuk vindt, dan wil je misschien wel zelf ergens gaan graven. Maar dat mag meestal niet, en zeker niet op plekken waarvan ze denken dat er waardevolle voorwerpen of belangrijke sporen in de bodem te vinden zijn. Dan moet er officieel onderzoek uitgevoerd worden, waarbij wordt opgeschreven waar iemand graaft, hoe diep, wat er gevonden wordt enzovoorts. Je kunt ook zoeken met een metaaldetector, en ook dat mag niet overal.

Je kunt natuurlijk wel kijken of er bij jou in de buurt een archeologische vereniging is. Dan leer je er meer over en kun je misschien ook wel eens aan een onderzoek meedoen.

 

 

 

 

Zelf graven?

Archeologisch minimuseum De Waterwolf

In De Waterwolf beleef je de geschiedenis van Etersheim. Je komt er meer te weten over het verdronken dorp en de strijd tegen de zee. In de vitrines zie je vondsten die gedaan zijn in het Markermeer en bij onderzoek in en bij de dijken in de omgeving. Het zijn alledaagse voorwerpen, zoals kannen, lepels, een zoutvaatje en vingerhoedjes. Maar ook heel bijzondere, waaronder een dolk en een Spaanse munt.

Met een virtuele boor kun je zelf de bodem verkennen en vondsten ontdekken.

 

 

 

Verschillende bodemlagen

Terug naar hoofdpagina