Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt. Dat was ook zo met de Hollanders en hun dijken. Eerst maakten ze dijken waar ze met stokken een dikke laag zeewier op vast maakten. Dan konden de golven de klei of aarde niet wegslaan.

Toen bedachten ze dat een dijk met een rij houten palen ervoor nog veel steviger was. Dat was ook zo. Maar rond het jaar 1730 gebeurde er iets waar ze helemaal niet op gerekend hadden: de palen werden opgegeten door paalwormen.

 

 

Waterbouwmeesters

Er kwamen andere oplossingen, zoals de dijk bekleden met stenen en puin. Daarna volgden nog meer ideeën, voor nog betere dijken. Zo werden we uiteindelijk de beste dijkenbouwers die er zijn.

In 1932 legden we tussen Noord-Holland en Friesland de Afsluitdijk aan. In 1942 werd de Noordoostpolder aangelegd. In Zeeland maakten we de Deltawerken. Daarna werden Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aangelegd in het IJsselmeer.

Als waterbouwmeesters zetten we in de hele wereld onze kennis en ervaring in. Daar mag zo’n klein landje best trots op zijn.

 

 

De dijken van het Markermeer aan de West-Friese kust zijn niet allemaal veilig meer. Daarom worden ze nu versterkt. Er komt meer grond tegenaan of op. En soms schuiven ze de dijk een stukje op.

Op plekken waar de oude dijk weggehaald wordt, kun je archeologisch onderzoek doen. Ze kom je meer te weten over hoe ze vroeger dijken bouwden en welke materialen ze daarvoor gebruikten.

 

Bekijk een filmpje over de versterking van de Markermeerdijken

 

 

Sterke dijken

De schop in de dijk

De dijk beschermt iedereen, daarom moet iedereen voor de dijk zorgen. Tegenwoordig doet Rijkswaterstaat dat en betalen we daar via de belastingen allemaal aan mee. Maar een paar honderd jaar terug losten ze het anders op. Ze verdeelden de dijk in stukken. Elk dorp moest zijn eigen stuk van de dijk onderhouden.

Deze dijkpaal is in 1711 bij Etersheim neergezet. Hij geeft de grens aan tussen de Zeevangszeedijk en de Etersheimer Keukendijk.

 

Nog langer geleden moest je dát deel van de dijk onderhouden, dat grensde aan jouw land. Als je daar geen geld meer voor had, dan zette je een schop in de dijk. Dan konden anderen zien dat je land te koop was. Als je het verkocht, was er weer iemand die voor dat stuk van de dijk zorgde.

 

 

Paalwormen

Paalwormen zijn een soort weekdieren, ze lijken op mossels. Ze vreten zich in de paal en boren daar een gangetje. De palen gaan daardoor rotten.

 

Vraag 12

Wat zijn paalwormen?

 

Vraag 13

Tussen welke twee steden worden de Markermeerdijken versterkt?

 

Vraag 14

Wie zorgt er voor onze dijken?

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

Bij Etersheim vonden ze in de dijk houten palen en planken van een oudere dijk.

Klik op de punten op de kaart